Annons:
Etiketterartikelhalloween
Läst 898 ggr
Herveaux
2019-11-26 15:53

[Artikel] Legenden om Galloper Thompson

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Linda Chanda berättar den sanna historien om soldaten Gunnar Thrymson som nu lever vidare i en av Jorviks spökhistorier som den huvudlöse ryttaren Galloper Thompson.

Linda Chanda berättar legenden om Galloper Thompson.

"Galloper Thompson var från början en krigare i Jon Jarls flotta och hans namn då var Gunnar Thrymson! Under den långa och nästintill katastrofala resan från Skandinavien som ledde till "upptäckten" av Jorvik, anfölls jarlens flotta av baltiska pirater. Det var under detta episka sjöslag som Thrymson steg fram och bevisade sig vara den hjälte som räddade dagen och jarlens skepp. Jon Jarl gav i gengäld Thrymson sin frihet och lovade honom rikedomar.

Jon Jarl anförde den första bosättningen vid Fort Pinta. Thrymson fortsatte att tjäna Jon Jarl som huskarl. (En huskarl var en livvakt eller medlem av livgardet hos en dansk eller anglosaxisk kung.) Med tiden började jarlen se Thrymson som sin närmaste man och högra hand inom hovet. Jarlen hade med honom överallt som livvakt och rådgivare.

När kolonisterna först anlände antog de att de hade funnit ett orört och obebott paradis. Den drömmen rasade snart då jarlens män fann runstenar med inskriptioner på ett okänt språk och andra tecken på mänsklig närvaro. Jon Jarl beordrade Thrymson att förstöra runstenarna då han inte kunde tillåta dessa monument att utmana hans anspråk på ön. Thrymson var tveksam till att förstöra de mystiska stenarna ifall det skulle förolämpa några främmande gudar, men hans lojalitet till Jon Jarl gjorde att han ändå följde hans order.

Thrymson sändes ut tillsammans med en grupp män för att förstöra runstenarna. Efter att en av männen mystiskt dog, flydde de andra av rädsla. Thrymson gjorde sitt bästa och lyckades fälla en sten på egen hand. Han upptäckte då att han var iakttagen av en mystisk kvinna. Hon fann Thrymson intressant och lovade honom EN GÅVA - han skulle aldrig dräpas av en mänsklig hand. Thrymson återvände till Jon Jarl för att berätta om hans mäns avhopp och de små framsteg han gjort, när han överraskades av att se jarlen tala med främlingar - en grupp känd som Aideen's Beskyddare. Jarlen slöt fred med "Druiderna" och Thrymson var inte längre den favoriserade följeslagaren.

Ett decenium eller så senare efter upptäckten av runstenarna beordrade Jon Jarl byggandet av Jarlaheim. De kungliga stallet konstruerades vid vad som senare kom att kallas för Jorvikstallet. Eftersom jarlen var gynnad av Aideen's Beskyddare fick han många fantastiska hästar i gåva. Underligt nog tillät ingen häst att Thrymson kom nära dem. Till en början skämtades det bland mannarna om att Thrymson inte kunde hitta någon häst medans alla andra fick ett starkt band till dessa fantastiska djur. Men snart stod det klart att starkare krafter var i rörelse… En av druiderna sa att Thrymson bar ett märke som gjorde honom oren i Aideen's ljus. Till slut hittade han en häst - ett vilt svart sto som alla andra ansåg vara oridbar och farlig. Hon tillät ingen annan att hantera henne och hon kunde inte heller stallas upp tillsammans med de andra hästarna.

Vid denna tid försökte en rivaliserande jarl att utmana Jon om makten över Jorvik. Den här utmanaren hade ett starkt stöd hos dem som kände att Jon Jarl övergivit deras gamla seder och bruk när han anslöt sig till dessa "Aideen's Beskyddare" och erkände deras irrlärande gudinna. Detta följdes av en blodigt drabbning där Thrymson ledde försvaret av Jarlaheim mot rebellerna. Turen var inte på Jarlens sida och alla hans mannar, förutom Thrymson stupade. Det var en dyrköpt seger som lämnade Jon Jarl vid makten, men trots hans hjältemod vart Thrymson fruktad och hatad då han överlevde när så många andra miste livet. Vissa hävdade till och med att de sett honom bli träffad av skott som borde ha dödat honom. Man misstänkte häxeri.

Jon Jarl krävde en förklaring från Thrymson för hur han klarade sig levande från det tidigare slaget. Han erkände och berättade om mötet med häxan. Jon Jarl som länge varit besatt av att uppnå odödlighet vart avundsjuk och trånade efter denna gåva. Han krävde att Thrymson skulle söka upp häxan åt honom. Till slut hittade Thrymson häxan vid Devil's Gap (Djävulsklyftan) och hon sa till honom att om han delade en specifik runsten vid stallet itu skulle Jarlen bli belönad. Jarlen gjorde som Thrymson sa men istället för att få en välsignelse drabbades han av en förbannelse då hästarna i stallet drevs till vansinne, med ett undantag: Thrymson's svarta sto. Jarlen trodde då att att Thrymson hade förrått honom och dömde sin forne huskarl och vän till döden genom halshuggning. När klingan föll, rullade Thrymson's huvud, men hans kropp reste sig upp! Hans häst rusade upp över fästningsvallen, skriade och stegrade sig och bar iväg med Thrymson. Efter detta ville Jon Jarl gottgöra sina misstag till druiderna och åtog sig att tjäna Aidden med förnyad glöd. Den huvudlöse Thrymson försvann, men kom att träda fram upprepade gånger vid gränserna i norr där han attackerade Jarlens män innan han återigen försvann bort i natten.

Århundraden senare minns ingen den sanna historien om Thrymson, men legenden om honom lever vidare som en slags Bogeyman i Gyllenåsarnas Dal. Engelska nybyggare uttalade hans namn fel som 'Thompson' och namnet fastnade."

Källa: Star Stable https://www.youtube.com/watch?v=0w4yTI0vkQM&t=929s


// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster

Hey StarFam! ⭐We made this somewhat random video because of a couple of reasons:1. Get Ready With Me's are really fun!2. Galloper Thompson is really cool!3. ...
  • Redigerat 2022-11-21 17:45 av Herveaux
Annons:
Herveaux
2021-10-27 13:51
#1

Puttar upp den här nu när vi får veta mer om Galloper i nya Halloweenuppdragen.


// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster

Upp till toppen
Annons: